Hús helyett egy vega hamburgert hoztam. Nálunk nagy siker ez a kaja. Kiolvasztva, ropogósan pedig még tutibb. 🙂

Zsemle:

Szafi hamburger zsemle

“Hús”:

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • 565 gramm édesburgonya
  • 1 evőkanál+2 teáskanál olívaolaj
  • negyed+ fél teáskanál só
  • 125 gramm napraforgó mag darabolva (aprítógépben)
  • 150 gramm aprított vöröshagyma
  • 6 gerezd összenyomott fokhagyma
  • 400 gramm vörösbab (konzerv) -érdemes előre robotgéppel picit “összetörni/összedarabolni”
  • fél evőkanál aprított friss petrezselyem vagy szárított
  • 250 gramm zsemlemorzsa (nekem gluténmentes, akár gluténmentes zabpehellyel/quinoa pehellyel helyettesíthető)
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 teáskanálnyi sűrített paradicsomszósz
  • negyed teáskanálnyi almaecet
  • egy nagy csipet fűszerpaprika
  • egy nagy csipet őrölt fekete bors
  • egy csipet oregánó
  • egy nagy csipet kurkuma
  • 1 teáskanálnyi édes chili szósz (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Pucoljuk meg és vágjuk kockákra az édesburgonyát. Süssük/pároljuk puhára az édesburgonya kockákat: Én vagy Russel Hobbs párolóban szoktam kb 25 perc alatt puhára párolni, vagy sütőzacskóban 200 fokon szintén 25-30 perc alatt. Sütőzacskó nélkül sütőben inkább 40-45 perc. A pároló esetén utólag picit megolívaolajozom, megsózom, sütőzacskó esetén pedig összerázom sóval és olajjal még sütés előtt. (Puhán átmenjen rajta a villa.) Ide kell az 1 evőkanálnyi olívaolaj és a negyed teáskanálnyi só.
  2. Serpenyőben 2 teáskanálnyi olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, fokhagymát.
  3. Ha megpárolódott az édesburgonya, tegyük egy tálba. Dobjuk mellé a napraforgó magot, a megdinsztelt vörös- és fokhagymát, vörösbabot, fél teáskanálnyi sót, petrezselymet, zsemlemorzsát, lisztet, oregánót, paradicsomszószt, almaecetet, fűszerpaprikát, borsot, kurkumát, chili szószt. Kézimixerrel jól dolgozzuk össze, akár kézzel is segíthetjük az összegyúrást.
  4. Osszuk 12 darabra. Formázzunk belőle “hamburger húsokat”.
  5. Tegyük sőtőpapírral bélelt tepsire.
  6. Előmelegített 190 fokon süssük 15 percet, majd óvatosan fordítsuk át és még 15 percet. Hagyjuk picit hűlni fogyasztás előtt.
  7. Azért szól a recept 12 darabra, mert amit nem eszünk meg az fagyasztható. Azaz amikor sietős napunk van, előző este hagyjuk kiolvadni, másnap csak serpenyőben picit megpirítjuk mindkét oldalát és fogyasztható is. Mi így még jobban is szeretjük mert sokkal ropogósabb.

Feltét:

laktózmentes sajt, paradicsom, uborka, lilahagyma, barbecue szósz, saláta, kápia paprika

 

 

Ezek is tetszhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

(C) Copyright 2018 - Minden jog fenntartva. Az oldalon található fotók, receptek írásos beleegyezésem nélkül nem közölhetők!